Kirjanpidon esimerkkejä

selling

Koskelan myynti Oy

Koskelan myynti Oy aloittaa toimintansa 3.11. He ilmoittautuvat alv velvolliseksi. He olettavat liikevaihdon olevan n. 85 000€. Koskelan myynti Oy:n verokausi on kalenterikuukausi. Taloushallinnon palveluihin sovitaan kirjanpito, tilinpäätös ja laskutus. Laskuja muodostuu alkuun 10kpl/kk. Kirjanpidon lasku muodostetaan kirjanpitokk:n mukaan.

Kirjanpidon hinnaksi Koskelan myynti Oy:lle tulee kirjanpito 50€/kk. Kirjanpito kulujen lisäksi yritykselle tulevat kuukausittain maksettavaksi Fennoan ohjelmistokulut 10€ + Laskutus & reskontra + 10*0,85€ = 8,50€. Laskun maksettava summa on 68,50€.

cleaner

Sillä siisti Tmi

Yrityksen liikevaihto on alle 100 000€ ja verotuskausi neljännes. Laskuja lähetetään verkkolaskuina 10kpl/kk ja vastaanotetaan sähköpostilaskuina.

Yritys päättää kilpailuttaa tilitoimistopalvelut ja uudeksi tilitoimistoksi päätetään valita Digilaskenta Oy heidän erittäin kilpailukykyisen ja selkeän hinnan vuoksi. Yrityksen liikevaihto on ollut edellisellä tilikaudella 70 000€. Liikevaihdon oletetaan kasvavan n. 20 000€ ja koska liikevaihto jää alle 100 000€ tilikaudella, verotuskausi on edelleen neljännesvuosittain.

Yrityksen kirjanpidon laskutus muodostuu neljännesvuosittain, jolloin kirjanpidon kustannukset ovat vuodessa 4* 75€ = 300€. Alun maksut tulevat kuluneilta verokausilta, sillä yritys siirtyy kesken tilikauden. Kuluneiden verokausien kirjanpito kirjataan ohjelmaan ja samalla tarkastetaan. Kirjanpidon kulujen lisäksi toiminimelle maksettavaksi tulevat Fennoan ohjelmistokulut 10€/kk + laskutus & ja reskontra 10* 0,69€ = 6,90€ + verkkolaskujen lähetyskulut 10* 0,52€ = 5,20€ eli yhteensä 22,10€/kk ja vuodessa 265,20€. Kokonaiskustannukset ovat vuodessa 565,20€ alv 0%.

salon

Kauneushoitola Kati tmi

Kati on alkuun päättänyt itse hoitaa kirjanpidon säästääkseen yrityksen kuluissa. Hän on kuitenkin huomannut, että numeroiden pyörittely tuntuu melko työläältä yrityksen pyörittämisen ohella ja on yhteydessä Digilaskenta Oy:hyn. Hän saa tilitoimistolta tarjouksen ja päättää ulkoistaa kirjanpidon tilitoimistolle. Nyt hänen ei tarvitse jatkossa pitkien työpäivien jälkeen miettiä kirjanpitoasioita. Yrittäjä pystyy keskittymään täysin ydintoimintaansa ja yrittäjälle jää enemmän vapaa-aikaa kirjanpidon ulkoistamisen ansiosta.

Yrityksen kirjanpidon hinnaksi muodostuu kokonaissudessaan 300/vuosi. Kirjanpidon kulujen lisäksi toiminimelle tulee maksettavaksi Fennoan ohjelmistokulut 120€/vuosi.

Parin toimintavuoden jälkeen yritys on lähtenyt vauhdilla kasvamaan ja kirjanpitäjä huomaa tositteiden kirjaamisen yhteydessä liikevaihdon olevan menossa yli 100 000€. Tilitoimistosta soitetaan Katille ja sovitaan muutoksista jotka vahvistetaan sähköpostilla. Tilitoimisto on yhteydessä verohallintoon alv ilmoitusjakson muutoksesta ja laskutus on jatkossa kuukausittain jolloin kirjanpidon hinta on kokonaisuudessaan 600€/vuosi + Fennoan kulut 120€.

Katilla on aikomus lähiaikoina palkata lisää työvoimaa ja hän haluaa tilitoimiston hoitavan myös palkanlaskennan. Kati palkkaa kaksi työntekijää ja palkanlaskennan hinnaksi muodostuu 2*10€ (20€/laskentakerta, joka lisätään kirjanpidon laskulle).